Värme & vatten

Värme

Föreningen får till största delen sin värmeenergi från en värmepumpsanläggning som tar sin värme från grundvatten. Grundvattnet kommer från en pumpgrop vid Södrans badplats. Anledningen till att man valt att pumpa vattnet så långt är att berggrunden vid Södran är mycket porös och energirik pga. ett meteoritnedslag som inträffade för drygt en miljard år sedan.

När värmepumparnas effekt inte räcker till för att täcka värmebehovet har vi en oljepanna som automatiskt startar för att stötta. Detta sker vid ca +10 graders utetemperatur beroende på hur mycket tappvatten vi förbrukar för tillfället.

Värme samt varm- och kallvatten distribueras via ett kulvertsystem som till större delen är förlagt i huslängornas krypgrunder.

Värmen till elementen styrs automatiskt av utetemperaturen och kan, särskilt under vår och höst, variera kraftigt under dygnet. Detta påverkar bara marginellt rumstemperaturen så om elementen för tillfället känns kalla behöver det inte indikera något fel.

Vatten

I avgiften ingår leverans av varmt och kallt kranvatten. Förutom vatten i kranen har vi s.k. sommarvatten (avstängt under vinterhalvåret). Detta vatten får endast användas till trädgårdsbevattning. Den som saknar vattenutkast kan beställa sådana till självkostnadspris genom att kontakta styrelsen. I god tid innan avstängning och igångsättning aviserar vi detta så att du har en chans att se till att öppna/stänga de yttre kranarna. På hösten efter avstängning skall de vara öppna en tid för att förhindra frysskador och inför igångsättningen skall de stängas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com